Recepten

Uien

Uiensoep

4 uien

25 gr. boter

1 theelepel suiker

1 eetlepel bloem

1 1/2 liter bouillon

zout en peper

1 stokbrood

50 gr. geraspte kaas

De uien in ringen snijden. De boter smelten in een diepe pan, de uien en de suiker toevoegen en zachtjes bakken. De bloem even mee bakken en de bouillon er al roerend bijschenken. Zout en peper naar smaak erbij, de soep aan de kook brengen en 20 minuten laten pruttelen. Van het stokbrood 4 plakken snijden, deze aan beide kanten bruin roosteren en met de helft van de geraspte kaas bestrooien. in 4 soepkommen een plak met kaas bestrooid stokbrood leggen en de soep erover schenken. De rest van de geraspte kaas over de soep strooien en onder de grill goudbruin laten worden. De rest van het stokbrood er apart bij serveren.

 

Courgette

Courgette in het zuur

2 uien

60 gram zout

0,5 liter inmaakazijn

250 gram suiker

2 litermaten courgettes (in dunne plakjes)

4 theelepels selderijzaad

2 theelegels mosterdzaad

1 theelepel koenjit

0,5 theelepel mosterdpoeder

Courgettes in dunne plakjes snijden (eventueel met keukenmachine), uien in dunne ringen snijden, toevoegen aan de courgettes, Alles flink met zout bestrooien en 2 uur zo laten staan. Daarna alles goed afspoelen met koud water en uit laten lekken. Overige ingrediënten samen aan de kook brengen, 3 minuten door koken op laag vuur, voeg courgettes en uien toe, pan van het vuur en 2 uur laten staan. Daarna alles weer koken, 5 minuten doorkoken, potten vullen.

Lekker door de sla!