Recepten
Aardappelen
American Hash 2 kilo aardappelen, 1 pond uien, 1 krop ijsbergsla, 1 blikje Corned Beaf (Argentijnse), 4 eieren (eventueel 4 gehaktballen erbij). Aardappelen, schillen. Uien schillen en in kleine stukjes snijden. Beiden apart koken. Corned Beaf in plakken snijden, daarna in dobbelsteentjes. Het hart uit de ijsbergsla snijden, daarna in flinterdunne plakjes snijden. Doe het in een slakom en maak je eigen dressing hierover. Wanneer de aardappels en uien gaar zijn, afgieten en deze door elkaar stampen. De dobbelsteentjes corned beaf eraan toe en weer even door elkaar stampen. Zorg voor een lekkere jus. Bak de 4 eieren en het is klaar. Gerecht op je bord, jus er over, gebakken ei erop en samen met een schaaltje aangemaakte ijsbergsla ga je lekker smullen. |
Appeltaart deeg: 300 gr bloem, 180 gr. boter, 150 gr. basterdsuiker, 1 eidooier, de geraspte schil van 1 citroen, zout Vulling: 600 gr. vaste zure appels, 60 gr. suiker, 60 gr. gewassen krenten/rozijnen, 2 beschuiten, 1/2 liter melk, 2 eieren, 20 gr. suiker. Garnering: 2 eetlepels abrikozenjam. Doe de ingrediënten voor het deeg in een kom. Snid de boter met 2 messen in kleine stukjes en kneed alles met een koele hand door elkaar tot een soepel deeg. Beboter de springvorm. Bestuif het aanrecht en de deegrol met bloem. Rol het deeg uit tot een ronde lap van ongeveer 2/3 cm dikte en bedek er de bodem en een gedeelte van de opstaande rand mee, ter hoogte van ongeveer 4 cm. Schil de appelen, snijd ze in vieren, verwijder de klokhuizen, snijd de appelen in schijfjes. Leg de appelschijfjes in de vorm. Strooi er suiker, krenten of rozijnen en beschuitkruimels tussen. Klop de eieren los, voeg er de melk en 20 gr. suiker aan toe. Giet dit mengsel over de appelschijfjes in de vorm, zodat alle holten hiermee zijn opgevuld. Verwarm de oven 10 minuten. Schuif het rooster met de gebaksvorm zo in de oven, dat het midden van het deeg wat hoogte betreft midden in de oven komt. Reken voor de baktijd ongeveer 50 minuten. Bestrijk de warme taart met abrikozenjam.
|
Appels
Appelmoes Schil de appels, snijd ze in kleine stukjes, doe ze in een pannetje met een laagje water en voeg er wat kaneel bij. Laat dit een half uurtje pruttelen. Vul de potten met de appelmoes. Sluit de potten direct af met de deksels en zet ze 5 minuten ondersteboven. Door de hitte van de appelmoes wordt het deksel ontsmet en de overtollige lucht wordt uit depot geduwd. Hierdoor wordt de appelmoes langer houdbaar. Zet de potten na 5 minuten weer rechtop en laat de appelmoes met het deksel dicht afkoelen.
|
Pompoen
Pompoensoep oranje pompoen kippenbouillon grote ui prei, gewassen en fijngesneden peper en zout geraspte Parmezaanse kaas Snij de pompoen in vier parten, schil ze en haal de pitten weg. Leng de bouillon aan volgens de gebruiksaanwijzing op de pot en breng aan de kook. Snij in de tussentijd de ui, prei en pompoen in kleine stukken. Voeg de groenten aan de bouillon toe en laat 20 minuten zachtjes koken. Breng de soep op smaak met peper en zoet. Pureer de soep met een staafmixer. Schep in grote kommen, garneer met peterselie en bestrooi eventueel met wat geraspte Parmezaanse kaas.
|
Bieten
Bietensalade 500 gram Bieten Azijn Karwijzaadextract Zout Suiker Kook de bieten, maak ze schoon en schaaf ze in plakjes. Maak de bietenplakjes op smaak aan met een mengsel van azijn, karwijzaadextract (1 eetlepel karwijzaad 5 minuten getrokken in 1 dl. heet water en afgekoeld), zout en suiker. Laat de salade een paar uur rusten op een koele plaats alvorens u haar serveert.
|
Uien
Uiensoep 4 uien 25 gr. boter 1 theelepel suiker 1 eetlepel bloem 1 1/2 liter bouillon zout en peper 1 stokbrood 50 gr. geraspte kaas De uien in ringen snijden. De boter smelten in een diepe pan, de uien en de suiker toevoegen en zachtjes bakken. De bloem even mee bakken en de bouillon er al roerend bijschenken. Zout en peper naar smaak erbij, de soep aan de kook brengen en 20 minuten laten pruttelen. Van het stokbrood 4 plakken snijden, deze aan beide kanten bruin roosteren en met de helft van de geraspte kaas bestrooien. in 4 soepkommen een plak met kaas bestrooid stokbrood leggen en de soep erover schenken. De rest van de geraspte kaas over de soep strooien en onder de grill goudbruin laten worden. De rest van het stokbrood er apart bij serveren.
|
Courgette
Courgette in het zuur 2 uien 60 gram zout 0,5 liter inmaakazijn 250 gram suiker 2 litermaten courgettes (in dunne plakjes) 4 theelepels selderijzaad 2 theelegels mosterdzaad 1 theelepel koenjit 0,5 theelepel mosterdpoeder Courgettes in dunne plakjes snijden (eventueel met keukenmachine), uien in dunne ringen snijden, toevoegen aan de courgettes, Alles flink met zout bestrooien en 2 uur zo laten staan. Daarna alles goed afspoelen met koud water en uit laten lekken. Overige ingrediënten samen aan de kook brengen, 3 minuten door koken op laag vuur, voeg courgettes en uien toe, pan van het vuur en 2 uur laten staan. Daarna alles weer koken, 5 minuten doorkoken, potten vullen. Lekker door de sla!
|
WZZO © 2015 • F.H.M. Schoot Uiterkamp