Zelf composteren
Wat is composteren
Composteren is een natuurlijk proces, waarbij organisch afval door bacteriën en schimmels wordt omgezet in een aardachtige massa: compost. Dit composteringsproces wordt ondersteund door micro-organismen, kleine bodemdieren zoals: larven, pissebedjes, torretjes en wormen. Andere belangrijke factoren voor het composteringsproces zijn vocht en zuurstof. Bij het composteringsproces komt warmte vrij. Een temperatuur waarin de micro organismen goed gedijen, waardoor het composteringsproces sneller verloopt.
De Winter
In de winter gaat het composteringsproces erg langzaam of staat zelfs stil. Het toevoegen van teveel nat materiaal zal dan de temperatuur verder verlagen en dus het composteringsproces doen stagneren.
Geschikt om te composteren
Groenteresten (rauw)
Theebladeren en koffiedik
Schillen van citrusvruchten
Schillen van aardappelen en overig fruit
Verlepte bloemen of kamerplanten
Takken (verkleinen)
Gazongras
Herfstblad
Snoeisel in het voorjaar en najaar
Overtollige blad-loof en wortelresten
Gesnoeide en versnipperde takken
Ongeschikt om te composteren
Kattebakvulling
Kranten
Broodresten
kaas
Gekookte etensresten
Vlees- en visresten
Plastic, nylon, textiel etc.
Compostvat
Door het vat een plaats in de zon te geven wordt de temperatuur in het compostvat verhoogd en daarmee de snelheid van composteren. Het verdient aanbeveling om de buitenrand van het vat op een harde vlakke ondergrond te plaatsen, bij voorkeur op enkele tegels.
Composthoop
Maar ook een losse composthoop werkt snel, als u de volgende regels in acht neemt. Kies een plaats waar redelijk wat zon komt, want warmte versnelt het proces. Begin met een laag luchtige afval en maak grote stukken klein. Werk er wat tuingrond door en strooi er, als de laag zo'n 20 cm dik is, wat compostmaker over. Dan weer een laag van 20 cm, compostmaker erover enz. tot de composthoop een meter hoog is. Nu kunt u hem afdekken met gras of gatenfolie en de natuur zijn werk laten doen.
Compostversneller en kalk
Dit zijn middelen die actieve micro-organismen bevatten die het composteringsproces aanzienlijk vlugger laten verlopen. Ook een laagje kalk tussen de verschillende lagen afval heeft een gunstige invloed op de compostering. Op deze manier geholpen, zal uw composthoop na zo'n week of acht mooie, zwarte grond leveren.
Hergebruikswaarde
Het aldus verkregen compost kan worden gebruikt als bodemverbeterend middel in uw sier- en/of moestuin. Compost heeft namelijk een open structuur die belangrijke voedingsstoffen voor planten vasthoudt. Compost bevordert daarmee de plantengroei. Zelf composteren is daarmee een voorbeeld van doordacht met het milieu bezig zijn.
WZZO © 2015 • F.H.M. Schoot Uiterkamp