Zelf composteren

Wat is composteren

Composteren is een natuurlijk proces, waarbij organisch afval door bacteriën en schimmels wordt omgezet in een aardachtige massa: compost. Dit composteringsproces wordt ondersteund door micro-organismen, kleine bodemdieren zoals: larven, pissebedjes, torretjes en wormen. Andere belangrijke factoren voor het composteringsproces zijn vocht en zuurstof. Bij het composteringsproces komt warmte vrij. Een temperatuur waarin de micro organismen goed gedijen, waardoor het composteringsproces sneller verloopt.

De Winter

In de winter gaat het composteringsproces erg langzaam of staat zelfs stil. Het toevoegen van teveel nat materiaal zal dan de temperatuur verder verlagen en dus het composteringsproces doen stagneren.

Geschikt om te composteren

Groenteresten (rauw)

Theebladeren en koffiedik

Schillen van citrusvruchten

Schillen van aardappelen en overig fruit

Verlepte bloemen of kamerplanten

Takken (verkleinen)

Gazongras

Herfstblad

Snoeisel in het voorjaar en najaar

Overtollige blad-loof en wortelresten

Gesnoeide en versnipperde takken

Ongeschikt om te composteren

Kattebakvulling

Kranten

Broodresten

kaas

Gekookte etensresten

Vlees- en visresten

Plastic, nylon, textiel etc.

Compostvat

Door het vat een plaats in de zon te geven wordt de temperatuur in het compostvat verhoogd en daarmee de snelheid van composteren. Het verdient aanbeveling om de buitenrand van het vat op een harde vlakke ondergrond te plaatsen, bij voorkeur op enkele tegels.

Composthoop

Maar ook een losse composthoop werkt snel, als u de volgende regels in acht neemt. Kies een plaats waar redelijk wat zon komt, want warmte versnelt het proces. Begin met een laag luchtige afval en maak grote stukken klein. Werk er wat tuingrond door en strooi er, als de laag zo'n 20 cm dik is, wat compostmaker over. Dan weer een laag van 20 cm, compostmaker erover enz. tot de composthoop een meter hoog is. Nu kunt u hem afdekken met gras of gatenfolie en de natuur zijn werk laten doen.

Compostversneller en kalk 

Dit zijn middelen die actieve micro-organismen bevatten die het composteringsproces aanzienlijk vlugger laten verlopen. Ook een laagje kalk tussen de verschillende lagen afval heeft een gunstige invloed op de compostering. Op deze manier geholpen, zal uw composthoop na zo'n week of acht mooie, zwarte grond leveren.

Hergebruikswaarde

Het aldus verkregen compost kan worden gebruikt als bodemverbeterend middel in uw sier- en/of moestuin. Compost heeft namelijk een open structuur die belangrijke voedingsstoffen voor planten vasthoudt. Compost bevordert daarmee de plantengroei. Zelf composteren is daarmee een voorbeeld van doordacht met het milieu bezig zijn.

WZZO © 2015 • F.H.M. Schoot Uiterkamp