Aardbeien
Het assortiment
De vroege rassen:
De vroege rassen horen rijp te zijn van eind mei tot juni als ze gewoon buiten in de volle grond staan. Een aantal van deze rassen zijn goed te vervroegen door ze onder glas of plastic te kweken. Het is dan mogelijk om ze al eind april te kunnen plukken, maar de moederdag moet zeker kunnen, zelfs met een koel voorjaar. De bekendste soorten zijn: Elsanta, Sonata en Lambada.
De middelvroege rassen:
De middelvroege rassen vallen met hun oogsttijd tussen 5 en 25 juni bij een normaal voorjaar. Dit zijn geen rassen om onder glas te doen omdat dit wat wildere groeiers zijn met meer blad en daardoor onder glas meer last hebben van vruchtrot. Hier zitten wel een paar soorten tussen die in Duitsland veel voor de zelfplukvelden worden gebruikt. De bekende soorten zijn: Korona, Polka, Salsa en Figaro en Maxim.
De late rassen:
De late rassen horen rijp te zijn vanaf half juni tot begin juli. In deze groep vallen niet zoveel rassen, omdat de interesse voor aardbeien dan wat minder is. Op het moment wordt er bij de veredelingsbedrijven wel gezocht naar echt late rassen. Dus wie weet zijn er over een paar jaar soorten die rond half of eind juli goed zijn. Bekende soorten zijn: Pavana, Senga Sengana en Tago.
De doordragende rassen:
Zoals de naam het al zegt doordragend, de hele zomer aardbeien. Dit gaat natuurlijk niet zomaar. Ze moeten wel de hele zomer bemest worden en er moet regelmatig gedund worden. Verder zitten er soorten tussen die voor aparte doeleinden gebruikt kunnen worden. Bekende soorten zijn: Ostara, Rapella, Selva, Mrak en Mara des Bois.
Kasteelt
Teelt
We beginnen met de teelt onder glas. Onder glas verstaan we plat glas (koude bak), de gewone kas, en een plastic tunnel. Hier planten in kweken doen we meestal om in het voorjaar lekker vroeg te kunnen plukken (moederdag is meestal mogelijk). Als dit in de volle grond gebeurd dan is planten in juli/augustus een goed idee met nieuwe planten. Het nadeel is dat het er erg warm zal wezen en de plek zal ook niet echt aanwezig zijn.
Buitenteelt van eenmaaldragende aardbeien
Als men de aardbeien in de volle grond buiten wil kweken dan zijn er diverse mogelijkheden. Als eerste zelf planten winnen. Dit doet men van de uitlopers die aan de moederplant groeien. Zo rond 10 augustus (dit kan eerder maar hoeft niet) alle stekken met wortels oprooien en diegene met een goed wortelgestel weer opnieuw op schone grond uitplanten. Als tweede kunt men in augustus verse stekken bij de kweker kopen. De kwekers in kwestie hebben of verse planten van het land., die als nadeel hebben dat ze moeilijk aan kunnen slaan. een ander nadeel is dat de keuze van soorten erg beperkt is. Er zijn ook kwekers die planten uit het ijs hebben opgepot en ze zo verkopen. De planten slaan makkelijker aan en de keuze is stukken groter. Nadeel is dat de planten duurder kunnen zijn. Als derde kan men ook vroeg in het voorjaar (maart t/m juni) planten vanuit het ijs direct buiten planten om 3 maanden later te oogsten. Dit is misschien wel de beste optie. De planten staan korter op het land toch dezelfde opbrengst. De planten in maart geplant geven in juni aardbeien en het jaar erop weer in juni.
Buitenteelt doordragers
Voor doordragers is het eigenlijk altijd beter om in het voorjaar te planten. Een plant geeft evenveel aardbeien geplant in maart als in augustus. Wat voor doordragers erg van belang is dat in het voorjaar de eerste bloesem verwijderd wordt. Dit doet men ongeveer tot eind mei. Hierna zal men bij sommige soorten ook moeten krenten of dunnen. Dit houdt in dat van elke tros 1/3 verwijderd moet worden. Wij zeggen altijd de 4 kleinste bloemetjes eruit knijpen. Als de tros is afgedragen of nog maar weinig kleine aardbeitjes heeft dan de hele tros verwijderen om de plant te stimuleren om weer een nieuwe tros te maken. Doordragers als Ostara hebben ook behoorlijk de ruimte nodig. Maximaal 4á 5 [lanten op de vierkante meter.
Bemesting
De voedingshuishouding is bij aardbeien vrij belangrijk. Met planten mag er niet bemest worden. Pas na 4 weken als de planten goed vast staan. Dan daarna elke 3 weken bijmesten met een meststof waar niet te veel Stikstof in zit maar wel behoorlijk Kalium. Dit is nodig voor de stevigheid van de plant. Als er een mengmeststof wordt gebruikt dan zitten daar ook de sporenelementen in die nodig zijn zoals magnesium. Dit is nodig om de andere stoffen beter op te nemen.
Nieuw plantenbed
Als men een nieuw plantenbed maakt. Zorg ervoor dat het schoon is en dat er de laatste 3 jaar geen aardbeienplanten hebben gestaan. Wat ook slecht is, is als er voor aardappels of tomaten hebben gestaan. Deze hebben last van dezelfde bodemschimmels en kunnen de nieuwe planten gelijk aantasten. Als men zelf stekt kijk dan goed of de moederplant gezond is. Is dat niet zeker gebruik er dan geen stekken van wamt u bent alleen bezig ziektes te verspreiden zoals Verticilium. In de volksmond verwelkingsziekte.
Onderhoud van de planten na de oogst
Wat te doen met de planten na de oogst. Eenmaaldragende rassen af en toe wat bijmesten en wieden is op zich voldoende. Komt er een ziekte in zoals spint, meeldauw, luis dan is het beter om de plant 2 cm boven het hart af te snijden en al het blad en beginnende uitlopers weg te gooien. Gooi dit in de biobak en niet op de composthoop. Dan blijft u bezig met de ziektes. Dit is ook een mooie manier van biologisch werken. Doe dit niet meer na 10 augustus. Dan verstoort u de bloemaanleg voor het volgende seizoen. Gaat u op vakantie en heeft u doordragers, pluk dan alle bloemen en knoppen eruit, op de dag 4 weken voor u weer thuis komt. Niemand hoeft dan ervoor te zorgen en als u thuiskomt dan zijn de aardbeien bijna goed om te plukken.
Kwekerij E. Duivenvoorden is een kwekerij en handelsbedrijf in aardbeienplanten, voor info:www.kweduivenvoorden.nl
WZZO © 2015 • F.H.M. Schoot Uiterkamp