aardbeien

Bemesting

De voedingshuishouding is bij aardbeien vrij belangrijk. Met planten mag er niet bemest worden. Pas na 4 weken als de planten goed vast staan. Dan daarna elke 3 weken bijmesten met een meststof waar niet te veel Stikstof in zit maar wel behoorlijk Kalium. Dit is nodig voor de stevigheid van de plant. Als er een mengmeststof wordt gebruikt dan zitten daar ook de sporenelementen in die nodig zijn zoals magnesium. Dit is nodig om de andere stoffen beter op te nemen.

Nieuw plantenbed

Als men een nieuw plantenbed maakt. Zorg ervoor dat het schoon is en dat er de laatste 3 jaar geen aardbeienplanten hebben gestaan. Wat ook slecht is, is als er voor aardappels of tomaten hebben gestaan. Deze hebben last van dezelfde bodemschimmels en kunnen de nieuwe planten gelijk aantasten. Als men zelf stekt kijk dan goed of de moederplant gezond is. Is dat niet zeker gebruik er dan geen stekken van wamt u bent alleen bezig ziektes te verspreiden zoals Verticilium. In de volksmond verwelkingsziekte.

Onderhoud van de planten na de oogst

 Wat te doen met de planten na de oogst. Eenmaaldragende rassen af en toe wat bijmesten en wieden is op zich voldoende. Komt er een ziekte in zoals spint, meeldauw, luis dan is het beter om de plant 2 cm boven het hart af te snijden en al het blad en beginnende uitlopers weg te gooien. Gooi dit in de biobak en niet op de composthoop. Dan blijft u bezig met de ziektes. Dit is ook een mooie manier van biologisch werken. Doe dit niet meer na 10 augustus. Dan verstoort u de bloemaanleg voor het volgende seizoen. Gaat u op vakantie en heeft u doordragers, pluk dan alle bloemen en knoppen eruit, op de dag 4 weken voor u weer thuis komt. Niemand hoeft dan ervoor te zorgen en als u thuiskomt dan zijn de aardbeien bijna goed om te plukken.

Kwekerij E. Duivenvoorden is een kwekerij en handelsbedrijf in aardbeienplanten, voor info:www.kweduivenvoorden.nl