De gras tips.

Januari

Als het sneeuwt of vriest zo min mogelijk over het gazon lopen. Strooi kalk om mosvorming tegen te gaan.

Februari

Er kan nog steeds kalk worden gestrooid.

Maart

Het gras verticuteren. Het gras begint nu te groeien, start daarom ook met mesten.

April

Mesten, en eventuele kale plekken bijzaaien. Graskanten bijknippen. Vanaf half april kan er ook een gazon worden gezaaid.

Mei

Mesten en vanaf nu wekelijks maaien.

Juni

Mesten en bij droog weer sproeien.

Juli

Maai als het gazon heel droog is, het gras wat minder kort.

Augustus

Prima tijd om een eventueel nieuw gazon in te zaaien. Gazon voor de tweede keer dit jaar verticuteren. Eventueel kale plekken bijzaaien.

September

Er kan nog steeds gezaaid worden. Gazon mesten.

Oktober

Laatste keer dit jaar maaien.

November

Steeds blad harken, zodat het gazon genoeg lucht krijgt.

December

Kalk strooien om mosvorming tegen te gaan. Bij vorst en sneeuw zo min mogelijk over het gazon lopen.

Afval

Verwijder afgemaaid gras. Hark het weg, of misschien hebt u een maaimachine met een speciale opvangbak. Maar er zijn ook machines waarbij het afgemaaide gras extra klein wordt versnipperd. Dit versnipperde grasafval kan dan als voeding in het gazon achterblijven.

Bemesting

Gras groeit relatief snel. Zodra het te hoog wordt, worden de sprieten afgemaaid. Het maaien en opnieuw groeien gaat van april tot en met oktober door. Het spreekt vanzelf dat dit enorm veel energie kost. Dat is de reden dat gras veel voeding nodig heeft. U kunt kiezen voor organische mest. Deze mest zorgt niet alleen voor betere groei, maar is ook prima voor de structuur van de bodem en heel geschikt voor een gazon op arme zandgrond. Anorganische mest (kunstmest) werkt wat sneller. Op de verpakking van gazonmest staat duidelijk de tijd van strooien en de hoeveelheid per vierkante meter vermeld. Zet het moment van strooien in uw agenda, zodat u het niet vergeet. Ook kunt u kiezen voor een compleet verzorgingsprogramma. De duidelijke instructies op de verpakking geven dan aan wat u welke maand aan het gazon moet geven. Strooi liever geen mest als het gazon kurkdroog is. Het is beter om dit klusje bij regenachtig weer te doen.

Kanten

Een tuin met een grasveld dat glad gemaaid is en strakke kantjes heeft, ziet er meteen verzorgd en netjes uit. Knip de graskanten om de paar weken bij. Dat kan met een graskantenknipper of een elektrische trimmer. De grasranden van een klein gazon kunt u ook gemakkelijk bijhouden met een heggenschaar. Of leg een rand klinkers langs de grasrand. De maaier kan dan over de klinkers rijden en zo de grasranden afmaaien. Ook zijn er speciale grasopsluitranden verkrijgbaar.

Zaaien

Zaaien kan vanaf half april tot ver in de nazomer. Kies het graszaad dat voor uw tuin geschikt is. Er is graszaad voor speelgazon, siergazon en gazon met schaduw. Heel belangrijk is het om te zaaien bij windstil weer. Maak de ingezaaide plek flink nat. Blijf twee- of driemaal per week sproeien tot het gras te voorschijn komt. Wacht zes weken met op het gras te lopen.

Zoden

Zoden worden op rollen geleverd. Uitgerold zijn ze 2,5 m. lang en 40 cm. breed. Meet hoeveel u nodig hebt. Zorg dat de rollen meteen na levering kunnen worden gelegd om uitdrogen te voorkomen. Maak eerst de grond goed nat. Rol de zoden zo dicht mogelijk tegen elkaar uit. Strooi wat potgrond tussen de kieren, zodat ze snel aan elkaar groeien. Stamp de zoden goed aan of gebruik hiervoor een roller. Geef het nieuwe gazon water en hou het de eerste twee weken flink nat. Is het gras vastgegroeid, dan kan het met minder water toe.

WZZO © 2015 • F.H.M. Schoot Uiterkamp