Het is u zeker niet ontgaan, de maand februari trakteerde ons op ijs

en een flink pak sneeuw.

Volgens de kranten is het temperatuur verschil aanzienlijk geweest.

Eerst 15 graden onder 0, daarna weer 10 boven 0.

Wat eerst zo’n zachte winter leek te zijn, eindigde toch nog in een

flinke vorst periode die het ‘t Spaarne volledig dicht deed vriezen.

Massaal zocht men de schaatsen weer op en voor het eerst kon men

weer op echt natuurijs schaatsen.

Zo ook op het ijs grenzend aan ons tuincomplex.

Gelukkig hebben wij als vereniging hier geen “kater” aan overgehouden.

Het complex was gedurende die tijd natuurlijk “vrij”toegankelijk

vanwege het dichtgevroren water.

Nu het weer een stuk zachter is geworden, de sneeuw en het ijs weer

verleden tijd zijn, kunnen we onze plannen weer maken om de tuinen

er weer prachtig uit te laten zien de komende maanden.

Nu we de donkere dagen weer achter ons hebben gelaten, voel ik al

weer het enthousiasme om mijn tuin en huisje op te knappen.

Verschillende bomen en struiken kunnen gesnoeid worden en thuis

kan het zaaien weer beginnen.

Ik kijk nu al uit naar voorjaar, het tuin seizoen kan weer beginnen.

Veel tuinplezier.

John van der Lubbe

Het nieuwe jaar is begonnen. De nieuwjaarsreceptie is geweest.

Ik heb mijn zaden en aardappelen gekocht.

En de jaarvergadering op 10 maart komt eraan.

Elk lid heeft daar de stukken voor gekregen.

Daar hoef ik dus niets over te vertellen.

Wel ik ik nog even benadrukken dat iedereen op tijd zijn contributie

betaalt. Voor de leden staan de bedragen in de stukken voor de

jaarvergadering. Kandidaatleden betalen 10 euro, en maken het over

op rekeningnummer 3872413 t.n.v. Wie zaait zal oogsten Haarlem.

In het bestuur zijn we aan het kijken of de opstal- en inboedelverzekering

van het clubhuis en de werkschuur nog voldoen.

Van de oude verzekering is de dekking veel te laag.

We hebben een nieuwe op het oog, met een veel hogere dekking,

tegen lagere kosten. Eenvoudige beslissing zou je zeggen.

Maar nu blijkt dat we een 10-jaars contract hebben met de oude

verzekeraar: maar daar laten we het niet bij zitten!

Langzaamaan gaat iedereen weer wat doen op zijn tuin.

Sommigen komen met de fiets. Anderen rijen met karren.

Zou een ieder er op willen letten dat het pad goed begaanbaar blijft.

Zet je fiets netjes aan de kant.

Gerard Bot heeft aangekondigd dat hij een opvolger zoekt voor het

frezen van de tuinen. Dit jaar wil hij het nog wel doen, maar als je de

fijne kneepjes van hem wilt leren: meld je bij het bestuur.

Ook het gebouw is weer mooier geworden. In de zaal is er een

stootrand aangebracht, zodat stoelen de wanden minder

beschadigen. En er is een veilige vlizotrap naar de zolder gemaakt.

(Nu zullen weinigen op zolder komen, maar er ligt wel het nodige

opgeslagen…).

Nog enige data:

Jaarvergadering op zaterdag 10 maart 2012

Snoeicursus (georganiseerd door de tuinwerkcommissie):

zaterdag 31 maart

                                             Remco Visser, remcovisser01@cs.com

Dit reglement, opgesteld door de tuin/werkcommissie voor de nieuwe

tuinders, leek het bestuur ook wel geschikt voor algemene publicatie.

Algemeen

Iedere tuin, op welke manier je hem ook inricht, heeft zorg nodig.

Er moet in gewerkt worden, hoe je het ook wendt of keert.

Kun je niet zo vaak op je tuin komen, maak het jezelf dan niet te moeilijk.

Kijk voor suggesties in ‘Tips & trics op de tuin’.

Een paar zaken lichten we hieronder toe.

Voortuinen (borders)

Met een leuke voortuin help je mee het complex mooier te maken.

Zet er dus iets aardigs in.

Nieuwe bomen planten is niet toegestaan en struiken dienen jaarlijks

gesnoeid te worden tot een hoogte van 1.50 meter.

De voortuin is een van de aandachtspunten van de tuincommissie.

Schelpenpad

Het pad dat grenst aan de eigen tuin wordt schoon gehouden door

schoffelen. Doe dit regelmatig, haal onkruidplanten weg en voorkom

dat het pad groen wordt.

Slootkant

Sloten moeten open blijven om de waterdoorstroming te bevorderen.

Beperk de aanwas van riet en houd de begroeiing in de hand.

De tuincommissie roept tuinders op om collectief aandacht aan sloten

te geven. Hoe dat in zijn werk gaat krijg je te zijner tijd te horen.

Onkruid in tuinen

De tuincommissie krijgt vaak vragen over onkruid in tuinen.

Onkruid de baas blijven kost tijd, maar wanneer doe je het goed?

Elke tuinder denkt er anders over.

Houd in elk geval je border netjes en bespaar buren de overlast van

wortelonkruiden en de zaden van bloeiend onkruid.

Aan onkruid dat sterk woekert, zoals heermoes, haagwinde en

zevenblad, moet je extra aandacht besteden.

Aardappelen

Het deel dat gebruikt mag worden voor de teelt van aardappelen

wordt jaarlijks aangewezen door de vereniging.

Bamboe

Bamboe mag beperkt worden aangeplant.

Het dient in elk geval een meter van de erfgrens te staan en zijn

ingeperkt met bamboefolie (te koop bij het tuincentrum).

Gebruik geen alternatieve materialen;

die gaan niet diep genoeg of zijn na luttele jaren verteerd in de grond,

waarna de bamboe er dwars doorheen groeit.

De tuincommissie heeft een lijstje van toegestane,

niet zodevormende bamboesoorten.

Vraag ernaar voordat je bamboe aanplant.

Glas

Glas mag gebruikt worden voor koude bakken

of voor erfafscheidingen, tot een diepte van 10 centimeter.

Dieper ingraven is niet toegestaan.

Sociaal gedrag

Ons complex delen we met allerlei verschillende tuinders.

De tuinen zijn dus zeer divers.

Maar één ding hebben we gemeen: we hebben de tuin voor ons plezier.

Hou dus, terwijl je geniet van je eigen tuin, ook de belangen van je

buren in het oog.

                                                                                    December 2011

Hieronder vind je wat tips om het tuinieren

gemakkelijker, prettiger of minder tijdrovend te maken.

1. Bedenk wat je leuk vindt om te doen en richt je tuin daarnaar in.

    Zorg dat je niet te veel tijd hoeft te besteden aan klussen waar je

    een hekel aan hebt.

2. Vind je het fijn om in je eentje te tuinieren of werk je liever samen

    met iemand? Misschien wil een vriend of vriendin je helpen.

    Samen kunnen jullie het werk verdelen.

3. Zorg voor een goed compostsysteem, zodat je niet al je plantafval

    van de tuin mee naar huis hoeft te nemen.

4. Let op dat je overal goed bij kunt: maak paden en plant je tuin

    niet te vol. De meeste tuinders gebruiken tegels of houtsnippers.

    Houtsnippers moet je regelmatig verversen.

    Zaai op regels, zodat je ertussendoor kunt schoffelen en

    kiemplanten herkenbaar zijn.

5. Goed gereedschap maakt een wereld van verschil.

    Houd het schoon en scherp.

6. Let op met frambozen, munt en dergelijke. Isoleer woekerende

    gewassen door ze in potten te zetten of gebruik speciaal folie.

    Voor bamboe heeft de tuincommissie regels opgesteld.

7. Hoe meer verschillende dingen je in je tuin zet, hoe meer werk je

    eraan hebt.

8. Een groot deel van je tijd ben je bezig met het bedwingen van

    onkruid. Onkruid kiemt bij een ideale temperatuur (die per zaad

    verschilt) en vocht; het groeit onder invloed van water en licht.

    Houd grond dus bedekt (mulchen heet dat) om de groei van

    onkruid te remmen, of laat een bodembedekker groeien.

9. Door grond ’s winters af te dekken voorkom je dat ze dichtslaat en

    moeilijk te spitten is. Strooi takjes en bladeren.

      Of gebruik groenbemesters; zij draaien mee in het wisselteeltplan.

      Houtsnippers zijn minder geschikt voor mulchen: ze onttrekken

      stikstof aan de bodem en dat vinden je planten niet fijn.

      In feite zijn houtsnippers alleen geschikt voor paden.

10. Planning is heel belangrijk in een tuin. Als je regelmatig even komt

      ben je niet steeds bezig achterstanden weg te werken.

11. Als je op je tuin arriveert kun je beginnen met de onkruidronde.

      Besteed het eerste kwartier aan de meest dringende zaken.

      Knip of verwijder onkruid dat in bloei dreigt te komen.

      Later kun je grondiger te werk gaan, maar je voorkomt zo in elk

      geval dat een plaag zich uitbreidt.

12. Benut het hele tuinseizoen. Denk niet: in september is het over.

      Alles wat je in de herfst kunt doen aan opruimen, snoeien en

      bewerken van grond spaart tijd in de lente.

13. Heb je door hoe wisselteelt werkt ?

      Probeer ook eens combinatieteelt.

14. Vergeet ook niet rond te kijken in andere tuinen.

      Als je er al geen nieuwe ideeën opdoet zul je merken dat je er met

     andere ogen naar gaat kijken.

                                                                             December 2011

Veel plezier!

Met enige jaloezie luister ik altijd naar mensen die een tocht hebben

geschaatst of gaan schaatsen. Het lijkt me een te gekke activiteit.

Maar helaas heb ik nooit goed leren schaatsen en ben ik nooit zo ver

gekomen dat ik er plezier in ging krijgen omdat ik altijd last had van

mijn enkels, te weinig in beweging kwam om het warm te krijgen en

mijn tenen er zowat afvroren. Kortom ellende… maar het lijkt me

heeeeeel mooi en ik zou graag een tocht willen kunnen rijden.

Toch heeft de vrij late vorstperiode van dit jaar me nog ijspret

opgeleverd, want de elk jaar terugkerende moeizame maaiklus van

de rietkraag in de buitensloot, was dit jaar een genoegen.

Geen gewiebel op een smalle plank om over de greppel te komen,

niet oppassen geblazen om in een zompig stuk weg te zakken,

niets van dat alles. Gewoon een lekkere stevige ondergrond…heerlijk.

We konden zelfs bij de plekken die anders onbereikbaar zijn.

Voordat we koffie gingen drinken was het overgrote deel al gemaaid.

Jammer wel dat de bosmaaier zo’n herrie maakt want dat beïnvloedt

het genieten toch wel . Maar door af er toe even stil te staan en om me

heen te kijken kwam dat ook weer goed. Bovendien had ik beweging

genoeg om het van top tot teen warm te hebben.

Wat mij betreft vriest het volgend jaar weer rond deze tijd.

                                                                                                 Yvonne

met koek en sopie

Ja daar sta je dan:

12 uur, heel Nederland op de schaats en jij hebt het voorjaar al in het

hoofd, eerst maar een kop thee zetten in het huisje, met een lekkere

koek erbij, want je bent tenslotte ook vanaf 5 uur aan de gang.

En Yvonne had een goed idee, het water is ijs, dus ik kan mooi bij het

riet komen, dat toch ieder voorjaar gekortwiekt moet worden.

Dus, op donderdag laat Yvonne de gevoelige snaar er overheen

gaan, en na een bericht via de mail, ik aan de gang om op zaterdag

11 februari al het riet aan de z/o zijde van het complex te ruimen.

Het lag redelijk in slagorde op het ijs en lopend over de riet puntjes,

het hele spul oppakken en gebost over het ijs naar het moerasgebied

glibberen. Daarna moest ik mijn, van het najaar gemaakte gereedschap-

kist, openmaken (wie had dat gedacht midden in die barre winter)

om de grashark te pakken. Het moet toch netjes afgeleverd worden !

Ook de laatste stukjes bij elkaar en netjes verwijderd.

En toen was de stem van Lina die riep, "de erwtensoep is klaar", moet

je je voorstellen, op het stoeltje achter het huisje, bakkie soep, kop in

de zon en lekker even genieten.

Want de vogels kunnen op andere plekken rustig hun nestje gaan

maken, volgende maand, en wij hebben een strakke voorkant die ons

mooie park siert !

                                                                            Henk en Lina, tuin 26.

en erwtensoep

Ook wij hebben, een paar dagen eerder, ons rieteiland verwijderd,

door het heel stil en snel, af te steken met een scherpe schep.

Daarna was het glijden en glibberen om het naar de overkant te brengen,

maar ook dat is in vertikale stand gelukt.

Na gedane arbeid smaakte de erwtensoep ook bij ons uitstekend !

                                                                                        Jan en Lida, tuin 62

Op de vraag uit “De Vondelier” nummer 7/8 - december 2011, zijn

meerdere reacties binnengekomen, helaas geen goede antwoorden.

Voor al uw inzendingen onze hartelijke dank, maar deze reis kunnen

wij als commissie dus geen waardebon voor een zak aarde naar

keuze en een medaille uitreiken.

Zoals bekend, mag degene op wiens tuin de desbetreffende

foto genomen is, uiteraard die ronde niet deelnemen.

De foto was van een van onze commissieleden,

zijnde Yvonne.

Het antwoord op de vraag was,

dat het hier de cactuskomkommer betrof.

De nieuwe prijsvraag:

Welke gewas ziet u hier ?

(deze foto komt van een van onze commissieleden).

Denkt u het juiste antwoord te weten op deze vraag, zet het dan op

papier samen met uw naam en tuinnummer en stop uw antwoord in

postbusnummer 80 op ons tuincomplex.

Of mail uw antwoord naar het volgende e-mail adres

cockykorving@planet.nl (vergeet uw naam en tuinnummer niet).

Wij zijn als commissie blij dat u ook het e-mail adres heeft gevonden

om uw antwoord door te geven; bedankt!

Uit de goede inzendingen wordt een winnaar/winnares

getrokken en zij/hij ontvangt de prijs die door het bestuur

ter beschikking wordt gesteld.

Meerdere inzendingen zijn toegestaan.

De waardebon voor een zak tuin-, pot-, of zaaiaarde ontvangt u van

de commissie, die alle inzendingen bestudeert, t.w. Gerard, Yvonne

en Cocky. Deze waardebon kunt u inwisselen in onze tuinwinkel.

Wij kijken uit naar uw oplossing. Heel veel succes ! !

De winnaar/winnares van deze prijsvraagoplossing zullen wij

in de volgende uitgave van “De Vondelier” vermelden.

In elke aflevering van “De Vondelier” staat een nieuwe prijsvraag.

                                                                                                    Cocky

Bij composteren worden tuinafval, maar ook

fruitresten uit de keuken omgezet in compost.

Dit gebeurt doordat allerlei bacteriën en schimmels, geholpen door

wormen en insecten, het organische materiaal afbreken. Bij dit proces

komt warmte vrij, zodat de temperatuur in een composthoop aardig

kan oplopen. Hierdoor worden weer zaden en ziektekiemen gedood.

Wat rest is een donker, humusrijk, kruimelig materiaal.

Wat je nodig hebt om zelf compost te maken is een compostbak,

het liefst twee.

Je maakt ze van bijvoorbeeld pallets, waarbij de voorkant zo gemaakt

is dat hij makkelijk verwijderd kan worden.

Dit vergemakkelijkt het omzetten.

Twee vierkante bakken naast elkaar dus,

van ongeveer 1 bij 1 bij 1 meter elk.

Je legt op de bodem van bak 1 wat stoeptegels, iets uit elkaar,

of een laag versnipperd snoeihout.

Vervolgens vul je deze bak afwisselend met groen en bruin materiaa

tot hij vol zit.

Groene materialen:

bijvoorbeeld grasmaaisel, gewied onkruid, mest van planteneters,

groente- en fruitresten. Deze bevatten veel vocht en voedingsstoffen.

Bruine materialen:

bijvoorbeeld droog blad, houtsnippers, stro, dennennaalden,

gehakseld snoeihout.

Deze hebben weinig voedingsstoffen, maar verbeteren de structuur.

Als bak 1 vol zit, haal je de voorkant weg en schep je de inhoud,

alles door elkaar, in bak 2.

Eventueel wat water erbij en dan afdekken.

Het geheel gaat broeien, en het composteren wordt zo versneld.

Intussen kun je de eerste bak alweer vullen.

Waar moet je op letten:

- Zorg voor een goed evenwicht tussen groen en bruin materiaal

- Geen grote hoeveelheden van hetzelfde

- Verklein wat te grof of te lang is

- Belucht regelmatig

- Omzetten is noodzakelijk

- Dek de rijpe compost in de 2e bak af, niet met plastic

  maar met bijvoorbeeld een stuk karton.

Extra kalk of versneller is in principe niet nodig.

Compost kan direct op de tuin gebruikt worden, of bijvoorbeeld in

bloembakken als het gezeefd is en vermengd met potgrond.

Voordelen van compost:

de bodemstructuur wordt sterk verbeterd, en door de organische

materialen wordt het bodemleven gevoed. Daardoor wordt weer de

bodem luchtiger en wordt vocht beter vastgehouden.

Zo rond deze tijd, het is bijna eind februari als ik dit schrijf,

heb ik vaak een ernstig gebrek aan inspiratie.

De tuin is een dooie boel, de kweekbakken zijn nog leeg,

het weer is geen zomer en geen winter en ik kamp met

een fikse verkoudheid. Niets aan dus.

Waar haal ik de stof vandaan om als columnist iets op papier te zetten,

dat ook nog een (al is het maar een kleine) link heeft met volkstuinieren

en de moeite waard is om een ander mee lastig te vallen.

Met grote bewondering zat ik onlangs naar “De Wilde Keuken” van

Wouter Klootwijk (hij noemt zich “huishoudjournalist”) te kijken op

televisie. Voorheen las ik al zijn stukjes in het Haarlems Dagblad, later

op TV met o.a. “Klootwijk aan Zee”. Deze man verstaat de kunst om

met oog voor het kleine en met liefde voor de” recht-toe-recht-aan”

keuken een boeiend verhaal te vertellen dat van begin af aan pakt.

De aflevering van “De Wilde Keuken” waar ik op doel was de eerste

van een tweedelige reeks. Wouter Klootwijk heeft volgens mij nooit

gebrek aan inspiratie of onderwerpen waarover hij wil verstellen,

want ditmaal ging het over het bouillonblokje.

Waar komt het bouillonblokje vandaan en wat zit er in.

Om die vragen te beantwoorden ging Wouer Klootwijk op reis en wel

naar Brazilië. Verder ga ik niks verklappen, kijkt u zelf maar, maar het

gegeven dat iemand op zoek gaat naar het wel en wee van het

bouillonblokje en het presteert om daar twee lange afleveringen over

te maken die van het begin tot het einde boeien doet mij als

amateurcolumnist de moed in schoenen zinken.

Anderzijds blijkt wel, dat de onderwerpen niet altijd groots moeten zijn.

Als iemand twee uur televisie kan maken over een bouillonblokje van

één bij één centimeter, kan ik toch wel iets schrijven over bijvoorbeeld

een doperwt, een druif, een krielaardappel of een radijsje.

Iets over de mier, de bacterie, een regendruppel, een koemestkorrel.

Laat ik mij daar maar niet aan wagen, ik schrijf wel iets over grotere

zaken als insectenplagen, klimaatsverandering, totaal mislukte

oogsten, graancirkels, reuzentaugé, leven en dood, mega-mesthopen

of de toestand in de wereld in het algemeen.

Daar gaat-ie dan…………………………..

Groenten en fruit in de muziek !

Laat ik beginnen met mijn favoriete artiest die helaas niet meer onder

ons is, maar die mij als puber inspireerde om te luisteren naar moderne

klassieke muziek (Varèse), klassieke muziek in het algemeen (Bach), de

niet-middle-of-the-road popmuziek (King Crimson) en de zgn. Free Jazz:

Frank Zappa. Het nummer heet “Call any Vegetable”. Zappa zei hier

zelf over: “The best clue to this song might lie in the fact that people

who are inactive in a society... people who do not live up to their

responsibilities... are vegetables”. Need I say more?

Moeiteloos schakelen we over naar Willeke Alberti met het nummer

“Sla, tomaten en radijsjes” (Sla, tomaten en radijsjes, jonge erwten,

jonge meisjes. Jonge veulens, jonge lammetjes in de wei en de zon

op alle daken. Op de Amstel met zijn aken, op Jordaan en Pijp en

Vondelpark en IJ).

Ik heb geen idee waar het overgaat, maar het was ooit een kraker!

Dan André van Duin uiteraard met “Ik heb hele grote bloemkolen”.

Hij wel, die van mij zagen er niet uit vorig jaar.

James Taylor’s “Sweet Potato Pie: “Softer than a lullabye, deeper

than the midnight sky, soulful as a baby's cry, My Sweet Potato Pie”.

Als u het weet, mag u het zeggen!

Johnny Cash: “We got married in a fever, hotter than a pepper

sprout”, uit de song “Jackson”.

John Denver bezingt zijn “Home Grown Tomatoes” als volgt:

“Home grown tomatoes, home grown tomatoes, what would life be

without home grown tomatoes”. Een mens kan ook overdrijven, toch?

Marvin Gaye’s “The Onion Song”: “The world is just a great big

onion and pain and fear are the spices that make you cry.

Oh, and the only way to get rid of this great big onion is to plant love

seeds until it dies”. Is in de trant van ‘Het leven is een pijp kaneel…..',

maar dan met soulfood .

Shirley Temple (ach gossie) zong in het grijze verleden

“You’ve gotta eat your spinach”: “You've gotta eat your spinach baby,

that's the proper thing to do, it'll keep you kind of healthy too, and

what it did for Popeye it'll do for you”.

Maar dat was natuurlijk nog voor Tchernobyl in 1986.

Joni Mitchell’s “Paprika Plains”, ”I dream paprika plains. Vast and

bleak and God forsaken. Paprika plains and a turquoise river snaking”.

TheWho (De wie?, dat zeg ik, The Who..) met “The Heinz Baked Beans”:

“One, two, three, four! What's for tea, Mum? What's for tea, darling?

Darling, I said "what's for tea?" What's for tea, daughter? Heinz baked

beans”. Die hadden toentertijd zeker ook gebrek aan inspiratie.

Queen met “We are the Champignons”, of vergis ik mij nou…………?

Zo kan ik nog uren doorgaan, er zijn uiteraard ook artiesten of andere

kunstenaars met groenten of fruit in hun naamgeving.

Anton Koolhaas, Louis Paul Boon, Willie Wortel, Paul Citroen,

Karel Appel om er maar een paar te noemen, maar daar zal ik u niet

mee lastig vallen.

Ik snap überhaupt niet waarom ik dit allemaal opschrijf,

maar zoals ik al eerder aangaf, het is februari.

De tuin is nat, kaal en chagrijnig.

We zitten in het niemandsland tussen de winter en de lente,

de kweekbakken zijn leeg en momenteel ben ik geveld door een

flinke verkoudheid.

En over het bouillonblokje is al genoeg gezegd. . .

U doet het er maar mee !

                                                                                                      Fred

WZZO © 2015 • F.H.M. Schoot Uiterkamp